Pagina's

zondag 21 februari 2016

Meiden en gains; waarom je niet bang hoeft te zijn

Ook al is strong the new skinny, nog vaak genoeg hoor ik de afkeer van vrouwen tegen het krachttrainen. En dat is helemaal prima. Net zo goed dat cardio niet mijn ding is, kan krachttraining niet jouw ding zijn. Simple as that. Maar vaak, zeg maar bijna altijd, is dit niet de reden. Vele voelen zich ongemakkelijk om de stap te maken richting het krachthonk en blijven daarom maar bij de oude vertrouwde cardio apparaten hangen. En dat snap ik, heb ik in het begin ook last van gehad. Tips hiervoor lees je hier. Daarnaast is een veel gehoord argument dat het alles 'alleen wat strakker hoeft' en 'niet te gespierd, want dat is mannelijk'. Vanuit deze redenatie worden er dus eindeloze herhalingen gemaakt met 1 kg gewichtjes en marathons gelopen op de loopband. Wel respect als je dat laatste kan trouwens.
Hieronder even een korte uitleg over hoe spiergroei in zijn werking gaat en waarom je niet bang hoeft te zijn om in Quadzilla te veranderen.

Spierballen kweken
Spierhypertrofie a.k.a. spiergroei a.k.a. kei harde gains, dát wil je. -Althans, ik wil dat.
Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk? Er bestaan twee soorten spierhypertrofie, die beiden kunnen worden gestimuleerd door middel van krachttraining. Om het voor nu even makkelijk te houden, kijken we naar het proces in zijn algemeen.
De belangrijkste oorzaak van spiergroei is microtrauma. Dit gebeurd wanneer de eiwitten die voor spierspanning zorgen van elkaar losscheuren onder invloed van zware weerstand, zoals bij het gewichtheffen. Er worden vervolgens verschillende reacties op gang gezet die er voor zorgen dat de spiercel overgaat in eiwitsynthese, tegelijkertijd wordt eiwitafbraak tegen gehouden. Bepaalde signaalmoleculen, zogenaamde cytokinen, van het immuunsysteem gaan een interactie aan met het spierweefsel, weefselgroei wordt op deze manier gestimuleerd.

Vrouwen vs. mannen
De belangrijkste hormonen die het proces van spiergroei in gang zetten zijn groeifactoren, testosteron en groeihormonen. Van deze 3 stoffen zal iedereen wel weten wat testosteron is. En laat dat nou net een van de dingen zijn die mannen zo verschillend van vrouwen maakt.
Vrouwen hebben 10 - 30x minder testosteron dan mannen. Vrouwen die de anticonceptiepil slikken moeten het doen met nog eens zo'n 60 - 80% minder, omdat deze de hormoonproductie van je ovaria simpelweg plat legt. De pil vervangt weliswaar de hormonen oestrogeen en progesteron in kunstmatige vorm, maar niet de testosteron die normaal gesproken ook door de ovaria worden geproduceerd. De overgebleven 20 - 40% is afkomstig van je bijnieren.
Maar wat betekent dit nou precies voor ons vrouwen, naast het feit dat wij geen baard kunnen laten groeien? Het betekent, helaas, dat wij vergeleken met mannen wat minder makkelijk onze spieren kunnen laten groeien. Of niet helaas, het is maar net vanaf welke kant je het bekijkt.

Conclusie
Wees dus niet bang dat je 'per ongeluk' te gespierd wordt wanneer je gaat beginnen aan krachttraining. Dit vergt namelijk ongelooflijk veel tijd en moeite. Daarnaast zul je merken dat eerder alles wat strakker wordt, dan dat je eruit zal gaan zien als een heuse bodybuilder. -Niet dat daar wat mis mee is, bodybuilders zijn awesome, En ja, ons proces zal nou eenmaal wat langzamer gaan dan de mannelijke sporters onder ons. Terwijl ik tergend de 60 kg deadlift haalde, had mijn vriend dit binnen een mum van tijd bereikt. Vervelend? Ja. Betekent dit dat ik er dan maar mee moet gaan stoppen? Nee. Want het is niet onmogelijk. En zolang dat het geval is ga ik lekker door met liften.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten